Allereerst is het natuurlijk belangrijk om je camera mee te nemen. Of dit nu een compact camera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of een smartphone met elke camera maak je tegenwoordig prachtige foto’s.
Beschik je over een spiegelreflex- of ssysteemcamera met meerdere lenzen? De kitlens die standaard bij de camera zit, voldoet in principe prima, maar neem ook zeker een macrolens, een groothoeklens en eventueel een mee als je die hebt. Zo kun je de bollenvelden op verschillende manieren en vanuit verschillende standpunten vastleggen. Een aantal andere dingen die belangrijk zijn om mee te nemen: 

 • Extra batterijen zijn een must. Je zult maar net zien: ben je net lekker foto’s aan het maken, is je batterij ineens leeg! Neem daarom altijd een extra batterij mee.
 • Wil je ook vanuit een laag standpunt fotograferen? Dan is het handig om een plastic zak of kleedje mee te nemen die je kunt gebruiken om je camera op te zetten en zo te beschermen tegen vuil. Ook kun je zelf natuurlijk op de plastic zak of het kleedje gaan zitten.
 • Heb je een polarisatiefilter voor op de lens van je camera? Dan is dit zeker geen overbodige luxe! Zo kun je reflecties tegengaan en de kleuren van je foto’s verbeteren.
 • Een statief is ook een echte musthave bij het fotograferen van bollenvelden. Zeker bij het maken van overzichtsfoto’s is een statief een handig hulpmiddel. Zo kun je bewegingsonscherpte (door bijv. wind) tegengaan en ook de horizon van de foto rechthouden. Vind je het een heel gedoe om een statief mee te sjouwen of wil je close-up foto’s maken? Dan biedt een ministatief de oplossing.
 • En als je dan toch aan sjouwen bent neem ook een klein(zelfgemaakt) windschermpje mee. Erg handig om bij close-up/macrofotografie de bloem uit de wind te houden zodat je die goed scherp kan fotograferen.
 • Allerlei attributen die je wilt of kunt gebruiken bij het maken van je foto. Om een eigen beeld te maken kan je hierbij ook denken aan persoonlijke spullen, zodat de foto altijd voor jou uniek is.
 • Tip! Kijken, kijken, kijken dat is het eerste wat je doet als je gaat fotograferen. Zoek de lijnen, kijk naar de achtergrond, kijk waar het licht vandaan komt, maak gebruik van objecten in het veld (molen, mensen, landbouwwerktuigen.)

Extra Tips en Trucs

 • Door het scherpte punt rechts op de foto is de foto een beetje uit balans, door de foto te spiegelen wordt de foto een stuk interessanter
 • Nu heb je een mooie kijkrichting waarbij de scherpte voorin beter tot zijn recht komt en de molen wazig maar duidelijk herkenbaar is. 
 • Door gebruik te maken van een model kan je verrassende beelden maken.
  Een gezicht is niet altijd nodig alleen handen en benen zeggen in deze foto’s genoeg. 
 • En staat er teveel wind? Maak er gebruik van door doeken te laten zweven. Worden de bloemen velden toch weer niet iets anders.