Meteen naar de inhoud

Bloembollenvelden fotograferen. Deel 2 – Velden

  • Het mooie van bollenvelden is dat er grote groepen bloemen van dezelfde kleur in grote vlakken te zien zijn. Dit biedt veel mogelijkheden qua compositie om te werken met veel kleur, maar ook contrasten en lijnen. Vaak zijn er in een bollenveld rijen tulpen met verschillende kleuren geplant waardoor je composities kunt maken met lange rijen tulpen van verschillende kleuren die het oog verder het beeld in kunnen leiden.
Op zoek naar contrasten, spelen met lijnen. Hier hebben de landarbeiders zich vergist en per ongeluk een verkeerde kleur gebruikt.
  • Probeer de horizon bijvoorbeeld op 1/3e van het beeld te plaatsen, op die manier maak je de bloemen belangrijker in het beeld. Ga ook op zoek naar een interessante achtergrond. De beste foto’s bestaan uit een voorgrond, midden en achtergrond. Staat een onderwerp ver weg van het veld, dan kun je door een dicht diafragma te kiezen (f/16 of f/22 bijvoorbeeld) en scherp te stellen op ongeveer 1/3e van het beeld zowel de voorgrond als de achtergrond scherp krijgen.
Let ook op je standpunt hierboven 3 foto’s waarbij de 1e gehurkt en de 2e staand is gemaakt. Waarbij de voorgrond onscherp is. De derde is gemaakt van een hoog uitkijkpunt, door een kleiner diafragma(hoog f-getal) is deze van voor naar achter scherp. 
  • Bijna altijd kom je wel een afwijkende kleur in het veld tegen. Dat leent zich uitstekend voor een verrassende compositie. De afwijkende kleur is de blikvanger in de foto. 
En of je deze nu als close-up neemt of in een overzichtsfoto het blijft een blikvanger.
  • Door op afstand met ingezoomde lens te fotograferen kan je een bloemenveld voller laten lijken, omdat door het inzoomen het veld een beetje in elkaar wordt gedrukt. Zou je met een standaard 50mm of macro lens dit van dichtbij doen dan lijken de bloemen verder uitelkaar te staan.
    Ook het standpunt is hierbij van belang, zak gerust door de knieën om een vol veld te fotograferen.

Wordt vervolgd….

%d bloggers liken dit: