Ga naar de inhoud
Home » Weblog/Nieuws » Lowkey Lighting (belichting)

Lowkey Lighting (belichting)

Veel foto’s die ik plaats zijn vaak zwart/wit foto’s en sommige van die zwart/wit foto’s zijn gemaakt in de Lowkey belichting. Maar wat is Lowkey belichting?

Low-keybelichting is een stijl van belichting voor fotografie, film of televisie. Het wordt toegepast voor het creëren van een clair-obscur of film-noir effect.

Low-key belichting gebruikt vaak slechts één lichtbron, eventueel aangevuld met een enkel invullicht of een reflector.

Clair-obscur is een techniek uit de schilderkunst, film en fotografie waarbij de licht-donkercontrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid vaak zijn. Er wordt weinig gebruikgemaakt van de zogenaamde middentonen. Hiermee wordt een dramatisch effect bereikt, waarmee driedimensionale vormen worden geaccentueerd.

Bij clair-obscur is de achtergrond donker en de voorgrond licht. De lichtbron zelf is meestal niet duidelijk aanwijsbaar; het zou de zon kunnen zijn, of een kaarsvlam.
Meesters van het clair-obscur zijn  o.a. Rembrandt en Caravagio

In een Low Key foto overheersen de donkere tonen. Je maakt in deze belichtingstechniek gebruik van licht en schaduw. Hiervoor kun je een donkere achtergrond of een donkere ruimte gebruiken. Zorg voor voldoende contrast met de donkere vlakken kies daarom niet een al te donker onderwerp. 

Bij Lowkey fotografie maken we graag gebruik van het zogeheten
Rembrandt licht.
Het model staat gedraaid naar de camera. De flitser staat op 45 graden
van het model in een hoek van 45 graden

Lowkey is niet een kleuren foto omzetten in zwart/wit.
Zorg voor genoeg contrast in de donkere delen van de foto.
Laat de donkere delen niet dicht lopen
In ligthroom is dat goed te controleren via het histogram. Alles wat in deze foto blauw kleurt is helemaal dichtgelopen.

Bij deze 2 foto’s is duidelijk het verschil in contrast en het dichtlopen van de zwarte delen te zien.

Meer mogelijkheden en mooie composities krijg je door het model anders te plaatsen en de flitser in de zelfde positie van het model te houden.
Dit blijft een Rembrandverlichting.

Een variatie op de  verlichting is de flitser iets naar achter te plaatsen en het licht tegen te houden, zodat het niet op de achter grond valt.

Nog een paar voorbeelden van stillevens waarbij ook de lowkey techniek  is toegepast.

 Moet het altijd in zwart/wit?

Nee ook in kleur kan lowkey worden toegepast.
Bij dit voorbeeld is er boven de kaars een flitser met snoot geplaatst gericht op het boek. In de snoot is een oranje filter geplaats om de kleur van het kaarslicht na te bootsen. Hierdoor lijkt het alsof de kaars het boek verlicht. 

Zoals je ziet zijn er vele mogelijkheden om de lowkey techniek toe te passen.